Următoarea mișcare a lui Orban: dominarea justiției

Decizia de a bloca hotărârea judecătorească în privința segregării romilor subliniază necesitatea ca liderii UE să ia atitudine în fața premierului Ungariei
de Zeljko Jovanovic
Viktor Orban intenționează să blocheze decizia instanței de a acorda compensații copiilor romi
Viktor Orban își duce campania de control total asupra Ungariei la un alt nivel. Premierul ungar a anunțat că guvernul său va bloca o sentință judecătorească prin care s-ar acorda compensații victimelor rome ale segregării școlare din orașul Gyöngyöspata. Ungurii, a spus Orban, „nu vor accepta niciodată să dea bani degeaba”. Adevăratele victime, a susținut el, au fost școlarii non-romi.
Implicațiile declarațiilor lui Orban merg dincolo de soarta romilor, în Gyöngyöspata sau în restul Ungariei.
Fidesz, cu orgoliul rănit de înfrângeri electorale în Budapesta și alte orașe, este tot mai îngrijorat că își va pierde puterea. Până acum, partidul a canalizat furia publică spre inamici externi inventați – UE, George Soros, imigranții – dar acum, Orban inflamează rasismul împotriva romilor, transformându-i în țapi ispășitori.
Controlul politic asupra justiției
Orban spune că, chiar dacă o instanță decide acordarea unor compensații legale, guvernul își rezervă dreptul de a decide dacă sentința este corectă și cum se aplică.
Dacă guvernul controlează justiția, nimeni nu mai e în siguranță. Cei favorizați vor fi protejați, chiar dacă sunt infractori.
Orban a propus și o „consultare națională” privind decizia instanței – o tactică folosită anterior pentru a discredita viziunea lui George Soros despre migrație.
Un membru al comunității rome ținând steagul Ungariei la comemorarea unei crime împotriva romilor în Torokszentmiklos, 21 mai 2019.
Credit foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Protest și mobilizare
Ca reacție, liderii mișcării civice rome au organizat un protest pașnic în Budapesta, cerând respectarea drepturilor omilor. Acțiunile regimului sunt alimentate de frica față de întrebările incomode:
- De ce părăsesc ungurii țara în număr record?
- De ce se degradează sistemul public de sănătate?
- De ce educația a căzut de pe locul 36 pe 96 din 138 de țări (potrivit Forumului Economic Global)?
Rasismul alimentat de extrema dreaptă
Această strategie nu este nouă. Partidul extremist Jobbik a procedat similar în urmă cu un deceniu, folosind stereotipuri împotriva romilor pentru a câștiga capital politic. Rezultatul? Ura a condus la violențe și asasinarea a șase persoane rome, inclusiv a unui copil, Robert Csorba.
„Rasismul este otravă.” – Angela Merkel, după atacurile din Hanau în care au murit 10 oameni, printre care și romi
Cu toate acestea, Angela Merkel și PPE continuă să colaboreze cu Orban, sprijinindu-l indirect prin tăcere și fonduri europene. Acest fapt încurajează elitele politice și economice să tolereze rasismul regimului Fidesz.
Ce pot face liderii europeni
- Înlocuirea ipocriziei politice cu claritate morală.
- Clarificarea faptului că „modul european de viață” nu înseamnă discriminare.
- Condamnarea rasismului cu aceeași fermitate ca în cazul terorismului islamist.
Slujbă de înmormântare pentru Robert Csorba și fiul său, uciși în 2009 în Tatarszentgyorgy.
Credit foto: AFP PHOTO / PETER TAKACS via Getty Images
UE trebuie să ia măsuri concrete
- Oprirea finanțării guvernului Fidesz care folosește bani europeni pentru a alimenta ura.
- Excluderea Fidesz din Partidul Popular European.
- Schimbarea priorităților politice ale UE, concentrându-se pe combaterea rasismului și terorismului de extremă dreapta.
Fereastra oportunității pentru Ungaria se închide, dar nu e timpul pentru resemnare.
Romii au mobilizat mii de oameni. Cei cu mai multă putere pot și trebuie să ajute Ungaria să redevină o democrație autentică.
🔗 Citește articolul original în limba engleză: Politico – Orban’s next move: Overpowering the courts